Skriven av: Werock Lst: 2128 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Mörkret faller

Det är oktober i Sverige.

Vårt avlånga land är klätt i flammande skrud av brandgula och röda höstlöv och nätterna domineras av dagg och frost. Längst i norr har den första snön redan fallit och man skrapar rutan på bilen varje morgon, medan dagarna kan bjuda på hög och frisk luft med soliga vackra dagar längre söderut. Båtar dras upp ur vattnet, fritidshus bommas igen och nordbor som vi är så förbereder vi oss för en kommenda vinter. Kryper inomhus och tänder ljus.

Hösten är här, och var du än bor i vårt avlånga vackra land så kan man konstatera en sak...

...mörkret faller. Oundvikligen går vi mot mörkare tider, längre nätter och kortare dagar.

Werock hyllar förstås detta, för det innebär perfekta förhållanden för hårdrock! Här får du en mängd skäl att njuta av det kommande mörkret - skribenterna listar sina favoritskivor för höstmörkret!

----------------------------------------------------------------------------------------

ROBERT

PARADISE LOST - "Draconian Times"

Jag är kluven till hösten. En del av mig gillar den, och få saker slår en härlig långpromenad med rasslande löv runt fötterna. Den kallare luften och annalkande vintern gillar jag också, liksom mörkret - men iskallt ihärdigt regn klarar jag mig verkligen utan!

Jag har massor av timmar med OPETH's "Ghost Reveries" i lurarna på höstpromenader, men den får ändå stå åt sidan till förmån från PARADISE LOST's fantastiska mästerverk från 1995! Den här klassikern passar nämligen till alla olika väderlekar och tillfällen som hösten bjuder.

Lyssna på den ensliga pianoslingan som inleder öppningsspåret Enchantment och tänk en ensam promenad i dimman, njut av direkta The Last Time och tänk er att man räfsar löv på gården och stänger ner uteplatsen för vintern eller spela Shadowkings en sen fredagkväll när resterande del av världen är tyst och mörk! "Draconian Times" är poesi i tonsatt form som passar hösten till!

Bubblare: Här väljer jag dels KONGHs "Shadows Of The Shapeless" som jag brukar spela i hörlurar, liggande på rygg i ett mörkt rum, och dels PRIMORDIALs "To The Nameless Dead" som är en rakt igenom grå och brutalt bra skiva som känns skapad en tidig kall och fuktig morgon....

----------------------------------------------------------------------------------------

IDA

D'ESPAIRSRAY - "[Coll:set]"

Jag tillhör skaran människor som har väldigt svårt för att hantera höstern och vintern. Visst gillar jag alla färger i höstens början, men när det väl börjar bli ordentligt mörkt om dagarna infinner sig känslan av trötthet, hopplöshet och ledsamhet. För att pigga upp mig i dessa tider finns det inget bättre i musikväg än något argt och förlösande.

Japanska D'ESPAIRSRAYs första fullängdare är en av mina favoritskivor genom tiderna och även en skiva som gärna spelas under höstmånaderna. Bandet var definitivt som bäst vid tiden för denna release och när jag plockar fram "[Coll:set]" kan jag inte göra annat än att le förnöjt och minnas kvällen i november för några år sen då jag såg bandet live.

Få sångares growl gör mig så nöjd som sångaren Hizumis och låtarna har tunga riff och melodier som sätter sig i skallen. När det är mörkt och höstruskigt är låtar som ilskna Grudge och den höstlikt smygande Gärnet toppenspår för mina öron. Det botar lite av den hopplöshet och de dystra känslorna som hösten brukar röra upp inom mig.

Bubblare: Inte bara arg musik går dock hem hos mig på höstkanten. ALICE COOPER är också en perfekt musiker att lyssna till under mörka delar av året. Albumet "Welcome to my nightmare" är träffsäkert till hösten med klassiska låtar som Only Women Bleed, Cold Ethyl (passande till kalla dagar, haha..) och såklart Welcome to my nightmare som alldeles säkerligen kommer spelas mycket under de kalla och mörka höstkvällarna när tungsinnet kryper sig in under skinnet.

----------------------------------------------------------------------------------------

FREDRIK

DOZER - “Beyond Colossal”

Om du frågar mig finns det nog ingen årstid som går upp emot övergången mellan sensommar och tidig höst. Ni vet, de där dagarna när trädens löv står i färggrann brand, och solens strålar fortfarande värmer trots att luften fått ett omisskännligt bett och en kristallklar friskhet.

Höstbarn som jag är trivs jag förvånansvärt bra även någon månad senare, när man kurar ihop sig inomhus i skydd från piskande regnbyar och dagsljuset lyser med sin frånvaro (pun intended). Dock kan man då behöva stödet en riktigt bra skiva innebär, och mitt uppenbara val är Borlänges DOZER och deras ”Beyond Colossal”.

Skivan fullkomligen osar av sorgsen men säreget vacker desperation, vilket gör den till ett passande soundtrack till naturens årligen återkommande dödsprocess. Tack vare trummisen Olle Mårthans sjukt intensiva skinnpiskande, erbjuder verket därtill energi och driv nog för att matcha den mest furiösa höststorm…

Bubblare: Som uppstickare måste ”Character” med DARK TRANQUILLITY nämnas. En bra – och höstlikt dyster – skiva på alla sätt och vis, men det verkliga trumfässet är låten Lost To Apathy. Mörkare, dystrare och mer ångestladdad låt lär man inte hitta ens utrustad med dubbla 1000 watts halogenstrålkastare och räddningshelikopter! En annan bra höstplatta är GARY JULES ”Trading Snake Oil For Wolf Tickets”. Sprött vacker och melankolisk, precis som en disig men frisk septembermorgon.

----------------------------------------------------------------------------------------

JANNE

LED ZEPPELIN - "Houses Of The Holy"

Hösten är en årstid som börjar bra med massor av trevliga färger som tyvärr sedan faller ner och slutar i en geggig röra som är i princip livsfarlig att beträda om man vill hålla sig vid liv. Hösten är en tid när man också måste börja fundera på vad man ska ta på sig när man ska ut, långbyxor, jacka och i värsta fall en mössa. Det finns så otroligt mycket i musikväg att jag faktiskt har svårt att välja, gör ett försök med en liten uppdelning.

LED ZEPPELIN "Houses Of The Holy" är en platta som passar utmärkt om man är ute och donar i trädgården, räfsar upp dessa färgglada löv som ligger som en bädd på marken och bara väntar att bli omhändertagen, när de akustiska spåren halkar in i spelaren får det mig att drömma mig långt bort och bara sakta sjunka ner bland löven, tills de lite tuffare spåren skakar liv i en och får upp mig på fötter igen.

Bubblare: KVELERTAK "Kvelertak" är en utmärkt skiva att plocka fram när man känner sig lite nere pga av hösten och tröttheten slår in. Dessa norrmän piggar upp tillvaron och får en glad igen. NECROPHOBIC "Hrimthursum" är en platta som passar utmärkt när man ska resa lokalt till och från jobbet, den är lite magisk och får dessa griniga medresenärer som ser ut som zombies och förvandlas till glada clowner. TRUCKFIGHTERS "Phi" är en grym ha på jobbet-skiva, dra på sig lurarna och bara sjunka in i sitt arbete, stäng ut hösten och allt annat elände.

----------------------------------------------------------------------------------------

JONTE

KHOMA - "The Second Wave"

Tveklös vinnare i denna klass är för mig KHOMA med "The Second Wave" - förmodligen en av de bästa skivorna som någonsin släppts. Inledande, stillsamma, The Guillotine med sina vackra cellotoner passar perfekt tillsammans med oktobermörker. Jan Jämtes sång är så uttrycksfull att hjärtat nästan stannar för någon minut. Varenda spår är som gjort för en skogspromenad en vacker dag eller en biltur på slätterna kring Östergötland, och när den monumentala One Of Us Must Hang sedan avslutar inser även en sommarräv som jag att hösten faktiskt har en obestridlig charm, trots allt.

Bubblare: När höstmörkret på allvar slår rot i slutet av oktober eller början av november så finns inget bättre än att komplettera med KATATONIAs "Night Is The New Day". En stilstudie i hur man får mörker och nedstämdhet till något vackert och, nästan, hoppingivande. Annars funkar självklart allting med NINE helt lysande till vilken höstdag som helst.


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »