Skriven av: Robert Gustafsson Lst: 1888 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Månadens DVD-tips: TESTAMENT – ”Live In London”

Om det finns DVD-släpp som det borde vara närvaroplikt på så är det här ett sånt. TESTAMENT ”Live In London”, inspelad på klassiska The KoKo är en fet smäll utan vaddering eller förmildrande omständigheter. Det finns inga krusiduller – allt är rakt på, och träffen är helt underbar.

Bandet har valt att krympa scenen och befinner sig bokstavligen på scenkanten i full attack under hela den spelning som utgör huvudnumret, och hela produkten andas samma tanke. Man får knappt ens en booklet, det finns bara ett fåtal menyval att göra och det är tydligt att här står bandet i fokus – ur vägen, för här ska moshas!

Ljudbilden är bra producerad (en viss Andy Sneap är ansvarig för det), men i ärlighetens namn ger inte DTS 5.1-valet någon större effekt jämfört med stereoalternativet. Det finns helt enkelt inte så mycket att plocka upp från de bakre kanalerna, bortsett från en del publik och att ge ljudet lite mer ”djup”. För min del spelar det ingen större roll, för den här godbiten plockar jag fram när jag vill få thrash metal rakt i ansiktet, med bra låtmaterial som levereras med maximal spelglädje, och då kan finesser som surroundljud stå tillbaka.

På scen står den klassiska TESTAMENT-lineup:en, och bandet är generellt taggat spelningen igenom. Eric Peterson och Alex Scholnick duellerar friskt med gitarrerna – speciellt härligt är partiet som avslutar The Haunting och leder in i Electric Crown – och levererar ett fantastiskt spel. Att Alex dessutom är korthårig med en liten gråvit lock i pannan gör allt dubbelt så coolt, han ser inte ut som sinnebilden för en rocker direkt. Det gör däremot frontmannen Chuck Billy. Han är enorm där han härskar över den lilla scenen, och extra roligt att se är den glädje som antagligen gör att han inte kan hålla sig; han spelar luftgitarr med och utan mickstativ precis hela tiden! Trumpallen besitts av John Tempesta fram till ungefär mitten av setet, då man byter in Louie Clemente efter Trial By Fire och ger fansen en bit historia på scen. En ganska charmig lösning, som dessutom verkar falla i god jord hos bandet enligt de intervjuer som utgör extramaterialet.

Konserten är 14 låtar lång, det tar runt 70 minuter att avverka dessa och naturligtvis innehåller setlistan alla örhängen du vill. The Preacher öppnar tillställning, Disciples Of The Watch avslutar den och däremellan piskas stämningen upp av stycken som Practice What You Preach, Over The Wall, Souls Of Black och moshlåtarnas kung Into The Pit. Dessutom är det här en sådan där kväll då bandet påfallande ofta står uppställda på rad på scenkanten liksom för att utföra en attack på publiken, och det avspeglar sig i stämningen och hungern som finns i framförandet. Det rockar, helt enkelt, och när tändarna åker fram vid The Legacy så är bandet som bäst!

Spelningen i sig är så tydligt uttalad som huvudnummer på den här DVD:n att den finns att köpa separat som CD (rekommenderas!), och det är lika bra det. Extramaterialet känns lite pliktskyldigt, och består av 11-12 minuter intervjuer samlade under turnén. Det ger en liten bild av bandet, men egentligen tycker jag det hade varit ännu tuffare att hoppa över allt sådant över huvudtaget. Bara ha spelningen på skivan, stenhårt levererad som en rak höger, den håller för att stå helt på egna ben.

Det är bara att konstatera – när TESTAMENT frågar om du är närvarande så är det bäst att man svarar med ett rungande JA!


Robert GustafssonLmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »