Skriven av: Robert Gustafsson Läst: 3216 ggr. Kommenterad: 1 ggr.


Intervju med David Johansson, KONGH, augusti 2010

SmĂ„lĂ€ndska KONGH gör musik som egentligen har alla odds emot sig. Med lĂ„tar pĂ„ tio minuter eller mer, baserade pĂ„ riff som kan sprĂ€cka skallar och en tyngd som kan förflytta berg, borde musiken vara svĂ„rtillgĂ€nglig och smal – om det inte vore för ett par enkla saker.
SvÀnget.
Ärligheten.
Kvalitén.
I en medievĂ€rld dĂ€r allt snurrar fortare och blir mer lĂ€ttillgĂ€ngligt och enkelt att tugga i sig, har trion lyckats skapa nĂ„got unikt som bjuder lyssnaren pĂ„ en utmaning som det verkligen lönar sig att anta. Bakom den taggiga ytan döljer debuten ”Counting Heartbeats” och uppföljaren ”Shadows Of The Shapeless” musik att sjunka djupt i, och som vĂ€xer fast i lyssnarens inre efter ett tag. Det Ă€r, kort och gott, musik med lĂ„ng hĂ„llbarhet, nĂ„got som tillsammans med bandets nötande pĂ„ vĂ€garna burit fram KONGH till massivt positiv kritik och ett mycket gott rykte bland fansen. KĂ€nslan Ă€r att detta kan vara nĂ€sta verkligt stora musikframgĂ„ng, och att nĂ€sta skiva innebĂ€r ett steg upp i elitserien för gruppen.

Med den bakgrunden var WeRock nyfikna pĂ„ var bandet befinner sig just nu, och hur arbetet fortskrider – och tog kontakt med David Johansson (sĂ„ng, gitarr) för en intervju. Innan denna tar vid kommer dock nyheter frĂ„n bandet som fĂ„r stor pĂ„verkan pĂ„ intervjun; basisten Oskar RydĂ©n hoppar av KONGH, och lĂ€mnar David och trummisen Tomas Salonen som en tillfĂ€llig duo.

Hej David, hur Àr lÀget sÄhÀr dagarna efter att förÀndringen i bandets sÀttning blivit officiell?
-LÀget Àr bra, tackar som frÄgar. Att Oskar slutade i bandet var inte alls ovÀntat, sÄ för oss kÀnns det bra att han hoppade av istÀllet för att fortsÀtta under sÀmre förhÄllanden. Generellt kÀnns det som lite av en nystart, ska bli spÀnnande att fÄ in nÄgon ny i bandet och se hur det kan pÄverka kemin. Vi Àr peppade.

Meddelandet som gick ut pĂ„ er MySpace antyder att ni Ă€r vĂ€nner med Oskar fortfarande, och att det absolut inte finns nĂ„gra hard feelings – samtidigt som ni söker en ny medlem som kan traktera basen. Kan, och vill, du utveckla lite om varför ni gĂ„r skilda vĂ€gar – och om det pĂ„verkar era önskemĂ„l och tankar om ersĂ€ttaren?
-Inga som helst hard feelings. Det handlar mer om att han inte lÀngre Àr beredd att lÀgga ner all den tid och energi som det faktiskt krÀvs för att vara ett band som turnerar en massa, repar regelbundet och spelar in skivor, och samtidigt jobba 40 timmar i veckan pÄ en fabrik. DÄ krÀvs det att man brinner för det man gör till 100%, men det gjorde han inte pÄ samma sÀtt som mig och Tomas. Vi respekterar hans beslut helt och hÄllet.

I samma meddelande stÄr att det Àr möjligt att boka er under kommande tid, men att ni sannolikt kommer att hÄlla en lÀgre profil ett tag för att sedan Äterkomma under 2011 med en mer tyngd och kraft. Finns det en kÀnsla hos dig och Tomas att ni behöver smÀlta förÀndringen, eller ger det snarare en önskan och strÀvan om att visa att det kommer funka ÀndÄ?
-SmÀlta förÀndringen blir nog inget större problem. Anledningen till att vi ska ta det lugnt med spelningar ett tag Àr att vi behöver lÀgga all vÄr koncentration pÄ att skriva en ny skiva. Vi har massvis med idéer som vi ser fram emot att smida samman till en 60 minuters helhet och slÀppa sÄ fort som möjligt.

Tror du att vi lyssnare kommer att kunna spÄra era kÀnslor och bearbetningen av dem pÄ nÀsta platta?
-Du menar specifikt efter Oskars avhopp? Nej, det Àr inget som har pÄverkat vÄra kÀnslor speciellt drastiskt. Vi Àr som sagt mer peppade pÄ att se vad en ny basist kan tillföra till kemin, sÄ om nÄgot leder bara detta till nÄgot positivt. Jag kan tillÀgga att det alltid varit jag och Tomas som stÄtt för 100% av lÄtsnickrandet, sÄ detta Àr inget som pÄverkar den kreativa sidan negativt.

För tillfĂ€llet spelar ni som duo – eller med ersĂ€ttare till Oskar – under de spelningar som ska genomföras. Hur pĂ„verkar det er live?
-Ja, vi gjorde tvÄ spelningar i Danmark förra helgen med denna sÀttning. Avhoppet kom nÄgra dagar innan helgen sÄ det stod mellan att stÀlla in eller köra som duo. Vi var lite nervösa innan den första spelningen. Tankarna var ju mÄnga.. skulle det lÄta tomt utan bas? Skulle det kÀnnas mÀrkligt att plötsligt bara vara tvÄ pÄ scenen? Skulle man inte fÄ samma avslappnade kÀnsla som man Àr van vid att fÄ nÀr vi lirar live? Men det blev riktigt lyckat. StÀmningen var pÄ topp och jag pluggade in en extra gitarrförstÀrkare vilket gav mer tryck. Dock Àr ju mÄlet att ha en stadig basist snart igen, detta Àr tillfÀlligt.

Okej, vi hoppas att ni hittar en riktigt bra ersĂ€ttare bĂ„de musikaliskt och personkemimĂ€ssigt, samtidigt som vi önskar Oskar lycka till. Dags att lĂ€mna den dĂ€r frĂ„gan om basisten och kolla lite annat! Jag, och mĂ„nga med mig vet jag, var fullstĂ€ndigt överkörda av den tyngd ni presterade pĂ„ spelningen pĂ„ Metal Town i Göteborg 2009. Trots god kritik avseende skivorna skulle jag nĂ€stan vilja kalla det för en genombrottsspelning
 vad sĂ€ger du om det?
-Metaltown var nog första riktigt stora svenska festivalen som vi fick lira pÄ, men om jag vill kalla det ett genombrott vet jag inte. Vi spelar ju inte den typen av musik som kan framkalla ett "genombrott" i den bemÀrkelsen att man fÄr typ 10 000 nya fans vid ett tillfÀlle, utan det handlar mer om att varje bra grej som hÀnder oss förhoppningsvis för med sig ett gÀng nya lyssnare. Det kan vara en schysst recension i nÄgon större tidning, ett förbandsgig Ät Neurosis, en P3 Guld-nominering eller spelning pÄ Metaltown. Dessa grejer, tillsammans med mindre spelningar och mer obskyra recensioner förstÄs, bildar lÄngsamt men stadigt en trogen skara KONGH-diggare. Jag skulle nog sÀga att kurvan varit jÀmn sedan starten, inget har skett över en natt.

All cred, allt prat om er och all god kritik – har det gett er i bandet nĂ„gon effekt?
-SvÄrt för mig att avgöra hur mycket "prat" det Àr om oss dÄ jag dagligen pysslar med saker rörande bandet och inte har nÄgot vidare perspektiv pÄ hur pass "kÀnda" vi Àr i kretsar andra Àn mina egna. Men visst finns det folk som lyssnar pÄ skivorna vi spelar in, kommer till spelningarna och berömer oss, sÄ givetvis har allting en positiv effekt pÄ bandet.

Ni har gett ut era tidigare skivor ”Counting Heartbeats” och ”Shadows Of The Shapeless” pĂ„ ett relativt litet bolag, Trust No One Recordings. Hur ser fortsĂ€ttningen pĂ„ KONGH ut nĂ€r det gĂ€ller sĂ„nt?
-Vi blir inte direkt överösta med erbjudanden frÄn bolag. Visst hÀnder det att man fÄr nÄgon förfrÄgan, men om det Àr ett bolag som Àr ungefÀr lika stort som Trust No One eller lite större sÄ ser vi ingen direkt anledning till att byta. Det Àr Ànnu inte direkt hugget i sten vilka som kommer slÀppa nÀsta album, men vi Àr mycket goda vÀnner med TNO och allt har funkat jÀttebra Àn sÄ lÀnge. Visst, det blir vÀl inga reklamsnuttar i PÄ SpÄret-pausen direkt, men skivan distribueras och marknadsförs i hela vÀstra Europa och det Àr vi rÀtt nöjda med. Har faktiskt blivit kontaktade av ett ganska stort bolag ett flertal gÄnger men jag har inte svarat en enda gÄng för jag tycker deras övriga utbud Àr sÄ pinsamt. Dessutom lever vi ju i denna tidsÄlder av internet och mp3-filer, sÄ Àr man intresserad av en viss musik hittar man lÀtt flera band i den genren. Man behöver inte ett stort bolag som backar upp en pÄ samma sÀtt idag. Om man nu inte har som plan att bli rockstjÀrnor och det har vi ju inte. Ingen i bandet har snedlugg.

Haha
 nĂ€, det Ă€r vĂ€l tur! Men du, finns det planer pĂ„ andra format förutom studioplatta? Live, t ex, finns det mĂ„nga som hĂ€vdar att ni Ă€r som bĂ€st – har ni haft nĂ„gra tankar pĂ„ att föreviga nĂ„gon spelning och ge ut pĂ„ skiva eller DVD?
-Nu nÀr du sÀger det sÄ kom jag pÄ att en spelning vi gjorde pÄ den tyska festivalen Stoned From The Underground i somras spelades in bÄde av ett ljud- och filmteam. Minns att jag i rÄdande dimma skrev pÄ ett kontrakt om att den skulle fÄ slÀppas pÄ DVD framöver, sÄ hÄll utkik. Som jag förstod det sÄ Àr det en samlings-DVD med alla band som spelade pÄ festivalen, och killen jag pratade med sa att det blir tre lÄtar med varje band. Vet inte hur bra koll han hade pÄ KONGH, men gÀller den regeln för alla banden sÄ blir det hela vÄr spelning. Att slÀppa en live-CD eller sÄdÀr vore ocksÄ kul, om det Àr en riktigt bra inspelning och man Àr nöjd med framtrÀdandet i frÄga. P3 Live har varit sugna pÄ att spela in oss i tre Är nu men det har liksom aldrig blivit av. Det ska vi försöka fixa efter nÀsta skiva.

Okej, det ser vi verkligen fram emot. Jag förstÄr förstÄs att bytet av basist kommer att pÄverka en del avseende ny platta, men hur mycket? Trots allt Àr det vÀl du och Tomas som stÄr för lejonparten av det kreativa arbetet i gruppen, men hur gÄr det egentligen till nÀr KONGH skapar musik?
-Som jag skrev tidigare Àr det, och har alltid varit, jag och Tomas som skriver musiken sÄ detta pÄverkar inte skapandeprocessen alls. Hur det gÄr till nÀr vi skapar musik Àr en annan historia. Först och frÀmst behöver man en uppsjö med riff och idéer som man tycker Àr bra, och det kommer pÄ löpande band. Ibland stÄr det stilla i en mÄnad eller tvÄ, medan det under en annan period föds bra riff dagligen. Ibland sker detta nÀr jag sitter och lirar pÄ gitarren i min lÀgenhet, man riffar lite i allmÀnhet och sÄ fastnar man för nÄgot och börjar riffa vidare pÄ det. Andra gÄnger kan man vakna med en melodi i huvudet, fÄ det nÀr man ser pÄ en film eller nÀr man sitter och pratar i telefon pÄ jobbet. Kort och gott, vi har ett bra gÀng med riff att jobba med.

-NÀr riffen vÀl ska bli till lÄtar spelar vi helt enkelt grejerna i replokalen och förr eller senare fÄr man en idé om hur man kan ta det hela vidare. Det handlar om smÄ idéer och infall som man fÄr genom att helt enkelt fokusera jÀvligt hÄrt pÄ riffen. Det Àr inte sÄ att allt klaffar pÄ en gÄng dock. Vissa av idéerna kÀnns kanske skitbra i teorin men inte lika kul nÀr man vÀl stÄr dÀr och spelar det. Eller om man Àr i nÄgot konstigt tillstÄnd ett rep, och Àr hur nöjda som helst med nÄgot man Ästadkommit, för att vid nÀsta reptillfÀlle frÄga sig sjÀlv vad man egentligen höll pÄ med sist. Vi Àr helt enkelt selektiva, kritiska och slÀpper endast igenom idéer som kÀnns 100% rÀtt. Med tanke pÄ lÄtarnas lÀngder och nÄgot komplexa uppbyggnader kan det ta ett tag. En lÄt kan ta mellan tvÄ mÄnader och ett Är att fÀrdigstÀlla, men dÄ jobbar vi kanske Àven med flera lÄtar samtidigt, tar pauser och lÄter nÄgon lÄt vila hÀr och dÀr osv.

-Texterna stÄr jag för, och de brukar plitas ner under mycket hektiska omstÀndigheter strax innan de ska sjungas in. Nej, en hel del tÀnker jag ut en god tid i förvÀg, men det Àr först veckorna innan man ska in i studion som jag verkligen sÀtter mig ner och arbetar intensivt med texterna. De grundar sig i regel pÄ personliga tankar och erfarenheter och Àr abstrakt formulerade sÄ att de lÀmnar gott om möjligheter för egna tolkningar och funderingar. Det Àr sÄdana texter jag sjÀlv gillar. Att sjunga om t. ex. politik eller försöka sprida ett visst inriktat budskap har aldrig varit aktuellt för oss. DÀremot inte sagt att man inte blir influerad av vad som hÀnder i samhÀllet eller ute i vÀrlden, men nÄgon trött "sÄhÀr tycker vi, nu jÀvlar tycker du likadant"-stil Àr det inte tal om. Med KONGH ska man inte riktigt veta om det handlar om en vacker kvinna, ett rymdskepp eller en atombomb.


KONGH 2009
VÄgar du sÀga nÄgot om tidsperspektivet mer Àn det angivna 2011? Eller ligger fokus just nu pÄ att slutföra den pÄgÄende turnén och hitta en bra ersÀttare till Oskar?
-Fokus just nu ligger pÄ att spendera sÄ mycket tid som möjligt pÄ att jobba med nytt material. SÄ fort allt Àr fÀrdigt gÄr vi in i studion, varesig vi har en ny basist eller inte. Vi har en bra bit kvar nÀr det gÀller lÄtskrivandet, och av den anledningen Àr det svÄrt att sÀga exakt nÀr skivan kommer slÀppas. Det Àr mycket som ska ske pÄ vÀgen. Vi kommer dock hÄlla folk uppdaterade med jÀmna mellanrum, sÄ hÄll utkik pÄ myspace, facebook eller vÄr hemsida.

-NÀr det gÀller att hitta ny basist har jag för övrigt pÄ kÀnn att vi kommer hitta nÄgon inom en ganska snar framtid.

Om vi kikar lite kort i backspegeln istĂ€llet. Historiskt, vilken lĂ„t Ă€r du mest nöjd med – och vilken Ă€r roligast att spela live?
-Det finns sÄ mÄnga lÄtar som man hÄller varmt om hjÀrtat av olika anledningar att det inte gÄr att vÀlja ut en favorit. NÀr det kommer till live gillar vi att blanda upp lÄtlistan sÄ det blir sÄ dynamiskt som möjligt, allt har ju sin charm. Det kan vara vÀldigt roligt att riva av en intensiv lÄt som "Voice Of The Below" eller "Zihuatanejo" dÀr det hÀnder en massa hela tiden, men samtidigt slÄr inget kÀnslan av att bara flÀska pÄ med en mer monoton och (i sammanhanget mer minimalistisk) lÄt som "Unholy Water" eller "Pushed Beyond". Det Àr de dÀr lÄtarna vi spelat mest pÄ sistone sÄ jag antar att de tillhör favoriterna. En som hÀngt med lÀnge Àr "Adapt The Void" frÄn debutalbumet. Den har vi inte lirat pÄ ett tag nu men jag tror definitivt den kommer dyka upp i framtida setlistor.

Okej, jag ska lÄta dig fortsÀtta med jobbet att hitta rÀtt vÀg framÄt för KONGH. Som avslutning, finns det nÄgot du vill hÀlsa till er vÀxande skara av fans som inte framkommit i ert meddelande eller i den hÀr intervjun?
-Tack för supporten!

Tack David, och lycka till med allt arbete som vÀntar er!
-Tack sjÀlv!

 

/ Robert Gustafsson


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: BiblioteKarin | Datum: 2010-08-25 17:37:55

Intressant intervju, framför allt kul att fÄ lÀsa sÄ ingÄende om skapandeprocessen i bandet. Det kÀnns ju lite lugnande ocksÄ att grunden inte tycks rasa för att rydén lÀmnar.

Ser fram emot nÀsta Kongh-skiva, bandet gjorde stort intryck live pÄ Metaltown -09

Till startsida »