Skriven av: Martin Bensch Lst: 2899 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Intervju med Tommy Dahlström, AEON

AEON släppte i början av juni ”Path Of Fire” en, för att uttrycka det milt, stenhård dödsdänga som mycket väl kan vara årets bästa platta inom det hårdare facket. WeRock fick via etern kontakt med sångaren Tommy Dahlström som hade vänligheten att svara på våra frågor.

Senaste släppet ”Path Of Fire” är ju en sådan käftsmäll att jag fortfarande får yrsel bara jag tänker på plattan. Kan ni berätta lite om inspelningsprocessen?

- Haha tackar! Det finns inte så mycket att säga om inspelningsprocessen vi går in i studion och vet att vi har ett jobb att göra. När vi sätter i gång så jobbar vi röven av oss för att få det att bli så bra som möjligt på den lilla tid man har på sig.

Hur ser låtskrivningsprocessen ut i bandet?

- Zeb (Nilsson, gitarr) och Daniel (Dlimi, gitarr) skriver låtarna hemifrån. När de kommit en bit in i skrivandet så skickar de sina förslag till resten av bandet så vi kan bolla idéer med varandra och så att jag kan börja skriva texter och Nils (Fjellström) kan börja göra trumarrangemang. När vi har fått ihop några låtar så sticker vi till repan och kolla så det funkar.

”Path Of Fire” hör till det absolut mest brutala som jag hört under året, och man undrar ju om tanken var att göra plattan så pass brutal från första början.

- ”Path Of Fire” är den hårdaste plattan vi har gjort och det var meningen också. Vi ville att den skulle ha den där aggressiviteten som ”Rise To Dominate” saknade. Förstå mig inte fel nu, ”Rise To Dominate” är ingen softar platta men den saknar enligt oss en riktig rökare vilket inte ”Path Of Fire” gör. Vi visste att vi hade en mycket bra platta på gång när vi gick in i studion men det var när Erik Rutan gav oss slutmixen som jag fattade att vi hade gjort vår bästa skiva hittills.

Att musikerna i AEON inte tycker om att ligga på latsidan är ganska uppenbart – flertalet medlemmar har andra band och sidoprojekt, och jag undrar om inte Tommy själv blir sugen på att även han ha ett projekt vid sidan om.

- Jag är den ende i bandet som inte har ett sidoprojekt, eller är medlem i ett annat band. Med AEON spelar jag den musik som jag älskar så jag behöver inget annat band, och vill inte ha det heller. Zeb och Daniel vänsterprasslar lite (i bl. a. SANCTIFICATION, DIABOLICUM och DEFACED CREATION), men deras huvudband är AEON. Nils lirar med DARK FUNERAL och Marcus med SOULDRAINER men med lite planering så ser jag inget problem med det.

Att AEON har lyckats kombinera bländande teknik med den gamla old schoolmentaliteten blir väldigt fort uppenbart när man drar igång ”Path Of Fire, och jag undrar vilka band som AEON själv inspireras av?

- Svårt….. man får ju inspiration av många saker men utan band som DEICIDE, CANNIBAL CORPSE, MORBID ANGEL och SUFFOCATION så skulle inte vi finnas då vi växte upp med dom.

AEON bildades 1999 och har hunnit släppa två fullängdare – ”Bleeding The False” (2005), ”Rise To Dominate” (2007) innan senaste plattan, och det är klart att saker har förändrats sedan starten, bland annat när det gäller att få spelningar.

- Självklart är det lättare nu när folk börjar veta att vi finns. För varje turné och skivsläpp vi gjort har nya dörrar öppnats. Ett exempel är vår två veckor långa turné med CANNIBAL CORPSE (2006). När den var slut sade det bara pang så hade vi ett skivkontrakt med Metalblade.

Men även om det har blivit lättare att få gig så händer det såklart att saker och ting går fel ute på vägarna.

- Värsta var när vi landade i Tyskland och det var kallt som fan! Vi bara längtade att få hoppa in i vår varma nightlinerbuss. När bussen väl kom så fick vi höra att värmen var trasig så det var lika kallt inne i den som ute. Allt vatten och dricka som fanns i bussen frös till is och så fick vi åka de två första dygnen. Det sög som fan! Bästa vet jag inte, men så länge jag slipper frysa så älskar jag att vara på turné.

Inaktivitet verkar som sagt inte vara något för AEON.

- Vi har lite saker på gång, men det är lite tidigt att prata om det eftersom allt inte är 100% klart. Självklart så ska vi försöka att lira ute så mycket som möjligt. Sen har vi gjort en video till låten Forgiveness Denied. Har ni inte redan sett den så kolla in den!

/Martin Bensch

Läs också:
recensionen av ”Path Of Fire”.


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »