Skriven av: Mats Manhammar Läst: 2551 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


UNISONIC pÄ Sweden Rock Festival 2010

Efter 17 lĂ„nga Ă„r var det Ă€ntligen dags för Michael Kiske att Ă„terigen Ă€ntra en scen och vad hĂ€nder? Jo, WeRocks utsĂ€nde hĂ„ller pĂ„ att fĂ„ ett halvt ljud- och ljustorn i skallen! Vad gör man inte för att fĂ„ höra en livs levande legendar


I Ă„r blev det bara en endagsbiljett till SRF för min del. Jag anser att Ă„rets line-up var den svagaste pĂ„ bra mĂ„nga Ă„r. Detta blir sĂ€rskilt tydligt om man jĂ€mför med andra festivaler i sommar – Metaltown och Sonisphere Stockholm Ă€r bara tvĂ„ exempel. Den största anledningen till att jag Ă€ndĂ„ besökte festivalen Ă€ven i Ă„r stavas Michael Kiske. Efter diverse skumma pop-utflykter Ă€r Kiske tillbaka i hĂ„rdrocksfĂ„llan igen med bandet UNISONIC, som förutom Kiske sjĂ€lv Ă€ven bestĂ„r av PINK CREAM 69-trummisen Kosta Zafiriou och basisten Dennis Ward frĂ„n samma band samt gitarristen Mandy Meyer (ex-ASIA, ex-GOTTHARD, ex-KROKUS). Ward och Zafiriou spelade Ă€ven med Kiske pĂ„ dennes projekt PLACE VENDOME.

I god tid före konserten placerar vi oss alldeles till vÀnster om ljudtornet framför Rock Stage. Jag noterar att de kraftiga kastvindarna har börjat slita loss presenningarna som ska skydda teknikerna i tornet, men tÀnker att det inte verkar vara sÄ farligt. Djupt försjunken i festivalprogrammet hör jag ett par minuter senare plötsligt skrik och ser mÀnniskor peka och springa. NÀr jag tittar upp inser jag att vinden har slitit av tornets tak och delar av vÀggen. Dessa hÀnger nu med tillhörande stÀllningsdelar rakt ut ovanför mitt huvud i en vÄdlig vinkel! Illa kvickt kommer jag pÄ fötter och sÀtter mig i sÀkerhet - sÄ fort har jag nog aldrig rört mig pÄ en festival förut! Snart kommer vakter och spÀrrar av en cirkel runt tornet. Scenarbetare klÀttrar sedan upp och försöker bringa ordning i kaoset. Det tar lÄng tid innan tornet Àr stabiliserat, all ljusutrustning frÄn tornets övre delar Àr bortforslad och en ny presenning har spÀnts upp runt ljudteknikernas utrustning pÄ bottenvÄningen. Arbetarna hyllas dock med varma applÄder av den vÀntande publiken.

Lutande tornet, Sweden rock 2010
Lutande tornet...

NĂ€r UNISONIC Ă€ntligen kan börja spela Ă€r klockan nĂ€stan en timme efter utsatt tid. Detta medför dessvĂ€rre att spelningen fĂ„r kortas ner nĂ„got frĂ„n utlovade 75 till 55 min. UNISONIC har gjort ett par spelningar tidigare under sommaren, men detta Ă€r blott bandets fjĂ€rde liveframtrĂ€dande. Även om samtliga bandmedlemmar Ă€r rutinerade kan man Ă€ndĂ„ mĂ€rka att de inte Ă€r helt samspelta Ă€nnu. Kiske sjĂ€lv har som sagt inte stĂ„tt pĂ„ en scen pĂ„ nĂ€stan 17 Ă„r. Även om han har gjort en hel del gĂ€stframtrĂ€danden pĂ„ diverse skivor sĂ„ Ă€r det Ă€ndĂ„ hĂ€rligt att höra att hans röst fortfarande hĂ„ller i livesammanhang! Större delen av spelningen Ă€gnas Ă„t material frĂ„n PLACE VENDOME som jag inte har nĂ„gon större koll pĂ„. Vi bjuds dock pĂ„ ett smakprov frĂ„n UNISONICs debutskiva som slĂ€pps senare i Ă„r och det lĂ„ter helt ok utan att vara riktigt upphetsande. Upphetsande Ă€r det dĂ€remot verkligen att Ă€ntligen fĂ„ höra Kiske sjunga live. Mannen har fortfarande en av hĂ„rdrocksvĂ€rldens allra bĂ€sta röster. Ljudet pĂ„ Rock Stage Ă€r som vanligt inte det allra bĂ€sta, men vinden har mojnat och regnet bytts ut mot sol, sĂ„ den stĂ€ndigt ökande publiken njuter i stora drag. Vilt jubel utbryter i de frĂ€mre leden nĂ€r bandet, som utlovat, avslutar med tvĂ„ gamla HELLOWEEN-lĂ„tar. Kiske har valt att enbart sjunga lĂ„tar som han sjĂ€lv har komponerat och vi fĂ„r först njuta av Kids of the Century. Som avslutning bjuds vi pĂ„ A Little Time frĂ„n den minst sagt klassiska skivan ”Keeper of the Seven Keys Part I”.

Unisonic, Sweden rock 2010
UNISONIC 2010

NÀr det gÀller samspel och scenframtrÀdande har bandet en del kvar att förbÀttra, men helhetsintrycket Àr ÀndÄ odelat positivt. För en gammal power metal-rÀv som undertecknad var det vÀrt hela entrébiljetten bara att fÄ höra Kiske live för första gÄngen, Àven om man tvingades riskera bÄde liv och lem! 7/10

Text och bild: Mats Manhammar
2010-06-13

Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »