Skriven av: Robert Gustafsson Lst: 2665 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Månadens DVD-tips: GORGOROTH "Black Mass Krakow"

Nakna blodiga människor är korsfästa på scen.
Taggtråd på scenkanten. Fårhuvuden på pålar.
Liksminkat nedblodat band på scen, med spikarmband och full scenklädsel. Stirrande, med brinnande blick.
Dryga 50 minuter konsert utan mellansnack mellan låtarna.
13 låtar primitivt ursinne.

Månadens DVD-tips ”Black Mass Krakow 2004” är GORGOROTHS ökända spelning som gav dem debacle med de polska myndigheterna. Det är inte en DVD för dig som söker en lång livespelning som kan rulla medan du dammsuger. Det är en relativt kort upplevelse som är minst lika stark visuellt som musikaliskt, och som knappast lämnar dig oberörd.

Kontrasten mellan den påkostade produktionen (flera kameror har använts, klippningen är riktigt bra, hela spelningen återges i perfekt 5.1-ljud) och användningen av den enkla men effektiva rekvisitan på scen är slående redan från start – speciellt de nakna korsfästa levande människorna vars huvuden göms i svarta huvor ger besked om att detta är något utöver det vanliga. Och visst är så fallet. De tre originalmedlemmarna Gaahl (sång), Infernus (gitarr) och King Of Hell (bas) har fått förstärkning av Apollyon (gitarr) samt Kvitrafn (trummor), men det är ändå tydligt att det är just de tre som bildar GORGOROTH vid detta tillfälle. De dominerar scenen, och speciellt Gaahl skrämmer mer eller mindre slag på mig med sin vansinniga stirrande blick.

De 13 spåren som bjuds presenteras snyggt i produktionen, med både namn samt vilken skiva de härrör från, och vi bjuds en blandning från bandets diskografi fram till spelningens datum. Procreating Satan, Profetens Upenbaring, Unchain My Heart!!!, Possessed (By Satan) och Odeleggelse Og Undergang är bara några exempel som framförs på ett inspirerat sätt.

Extramaterialet innehåller dessutom många underbara bilder som faktiskt fångar mycket av essensen i black metal, samt information om bandet och dess medlemmar. Här ligger också en liten bonusspelning med Destroyer och Incipit Satan från With Full Force Festival, men ljudet är så dåligt att det känns ganska meningslöst att beskåda – speciellt som du får båda låtarna som avslutning av den ”stora” konserten. Totalt sett gillar jag ändå extramaterialet, det är slimmat, enkelt men trots det med funktion.

Det är ändå det där magiska 50 minuterna konsert som är huvudakt.

Med tanke på hur starka de 2 släpp som bandet gett oss sedan denna spelning är, samt de förändringar och den splittring som bandet genomgått, så kan man förstås önska en fortsättning på denna DVD så småningom, men tills vidare nöjer jag mig mer än gärna med denna svarta pärla.

En liten skräckfilm bland DVD-tipsen!

Robert Gustafsson


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »