Skriven av: Footstomp Läst: 2373 ggr. Kommenterad: 1 ggr.


RUSH ”Snakes & Arrows Tour” - Globen – Stockholm

Än en gång vallfärdar jag till Stockholm för att få se den kanadensiska supertrean RUSH. Sist firade dom 30år, denna gång har de en ny fräsch skiva i bagaget.


Foto: Erik Sundberg

RUSH bjöd denna gång på en lite mer ogästvänlig set-list. Det blev en hel bunt låtar från nya skivan (Snakes & Arrows), ett par insnöade äldre verk och givetvis ett gäng klassiker. Efter en inledande filmsnutt så drog konserten igång med ”Limelight”, helt suverän öppningslåt. Jag blev dock lite förvånad över Geddy Lee’s sånginsats. Han lät inte alls så bra som man är van vid. Vi fick därefter höra de lite ovanligare låtarna ”Digital Man” och ”Entre Nous”. Tyvärr fick dom inte det lyft som de skulle ha behövt. Efter ytterligare ett par låtar så var det dags för instrumentala ”The Main Monkey Business” som blev kvällens första låt från nya albumet. Här kom konserten igång på allvar. Det var som om trion trälat sig igenom de första låtarna för att sedan få egennöjet att spela något nytt. Därefter kom ”The Larger Bowl” som lät mest lika bra den. Det första setet avslutades efter lite mer än en timma med låten ”Dreamline” vilket blev en riktig cliffhanger eftersom man då blev sugen på att höra mer.

Foto: Erik Sundberg

Andra set började med mästerliga ”Far Cry” följd av ytterligare fyra nya låtar. Jag blev helt paff hur bra dessa gjorde sig live. På låten ”Spinedrift” tände Geddy till rejält, riktigt roligt att se. Efter detta så kom två av höjdpunkterna på spelningen, ”Subdivisions” och ”Natural Science”. Här fick alla närvarande se RUSH i sitt esse. Lite senare var det dags för trumsolo. Det är verkligen sällan jag ser fram emot detta påfund men när det gäller Neil Peart så har man alltid något extra ordinärt att vänta. Självfallet så bjuder ”professorn” på något utöver det vanliga. Utan tvekan det bästa mest intressanta trumsolo jag skådat. Mot slutet av andra set så kom låten många väntat på ”The Spirit of Radio”. Var generellt sett en stel publik men här vaknade en del faktiskt. Efter att ha fått sett killarna i Southpark försöka sig på ”Tom Sawyer” fick vi höra den i sitt rätta format som sista låt innan extranumren.


Foto: Erik Sundberg

Som första extranummer fick vi höra ”One Little Victory”, bästa låten från deras kanske svagaste album. Känns lite trist att dom kör den som extra nummer när dom har så mycket annat bra att lire. Följande låt var ”A Passage to Bangkok” som hade all potential att bli kvällens höjdpunk men istället blev det lite av en besvikelse. Lät inte alls bra, i Rush-mått. Avslutande låten ”YYZ” har väll inte undgått någon. Måste dock säga att Lifeson gjorde en hel del missar vilket kändes lite snopet. Det blev en ganska svag avslutning på en annars lysande andra halva av konserten.


Foto: Erik Sundberg

Tänkte runda av med några avslutande kommentarer. Överlag så var konserten lite ojämn och med lite dåligt driv. Andra halvan var klart bättre än den första. Set-listen var helt klart lite annorlunda men dom lite mer udda låtarna lyfte aldrig och det blev i slutändan de nya låtarna som blev behållningen. Det är dock värt att nämna att RUSH ett band med en otroligt hög lägsta nivå. Förutom musikupplevelsen bjöd bandet på en riktigt häftig ljusshow i kombination med suverän filmning på de tre storbildsskärmarna, detta utan att en massa kameramän irrade omkring på scen. De lyckades även skapa bra stämning genom att visa anpassade filmer eller bildkollage till låtarna. Ett av de bästa exemplen på det var till ”Workin’ Them Angels”. Det visas en hel del andra mindre allvarliga snuttar också som till exempel Southpark introt till ”Tom Sawyer” vilket bevisar att RUSH är ett band med humor och självdistans.

En sista avslutande notering; Alex Lifeson gjorde som jag aldrig sett en girarrist göra live förut. Han pekade på sin egen gitarr och gjorde tecken för volym ner. Tufft!

Skulle jag betygsätta konserten i siffror blir det nog en stark 7/10.

Setlist:
Limelight
Digital Man
Entre Nous
Mission
Freewill
The Main Monkey Business
The Larger Bowl
Secret Touch
Circumstances
Between The Wheels
Dreamline

Paus

Far Cry
Workin' Them Angels
Armor And Sword
Spindrift
The Way The Wind Blows
Subdivisions
Natural Science
Witch Hunt
Malignant Narcissism
Trumsolo
Hope
Distant Early Warning
The Spirit Of Radio
Tom Sawyer
One Little Victory
A Passage to Bangkok
YYZ

Rush On!

/Erik Sundberg
2007-11-01


Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehåller personangrepp, reklam eller på annat sätt inte följer våra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: Rush-fan | Datum: 2007-12-07 16:20:45

Över lag en väldigt fin summering över konserten, jag instämmer dock inte alls att "A Passage to Bangkok" inte riktigt höll ända ut,för mig lugnt en av konsertens höjdpunkter. Sedan saknar jag en kommentar av de underbara låtarna "Witch Hunt" och "Freewill".
För mig var "Secret Touch" den svagaste låten.
10/10!

Till startsida »