Skriven av: Martin Bensch Lst: 2118 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Månadens DVD-tips: AT THE GATES "The Flames Of The End"

Återföreningsturnéer är en sak, men när ett band gör en avslutningsturné ger det helt andra premisser än en ren återförening. Bandet ställs inför uppgiften att göra i stort sett allt rätt. Med tanke på den i det närmsta ikonartade status AT THE GATES har inom metalvärlden kan det inte ha varit helt bekvämt hela tiden för bandet när de förberedde sig för en turné som skulle ge det sista intrycket av bandet på väldigt mångas näthinnor. Att bandet hade låtarna som på pappret skulle försäkra bandet om en lika omedelbar som ihållande framgång betvivlade i alla fall inte jag - men att ställa sig på scen och verkligen leverera är som bekant en helt annan sak. Just av dessa anledningar är det så extremt kul så här i efterhand att inse att inte bara turnén blev bra utan även DVD:n.

 Att det har tagit tid att sammanställa DVD:n - cirka 2 år - förstår man när man ser omfattningen på materialet. Ungefär 5 timmar ren mumma väntar tittaren när man väl sätter igång. Skiva 1 innehåller en över två timmar lång dokumentär om bandets historia. Guidad av sångaren Tompa besöks de ställen i Göteborg där bandet huserat, allt i från starten i Billdal till replokalen där klassikern ”Slaughter Of The Soul” skrevs och repades in. Vi får även ta del av inspelningarna av bandets skivor. Redan här slås jag av häpnad över hur mycket material det finns - bandet lade sig verkligen vinn om att dokumentera sin framfart redan från starten. Att vi dessutom får bandet satt i sin kontext med den framväxande dödsmetallscenen i landet är också väldigt kul. För att det är en mycket underhållande dokumentär vi har att göra med behöver ni inte tvivla på. Personligen tycker jag att de anekdoter som producenten Fredman bjuder på är roligast. Avsnittet då trummisen Adrian Erlandsson byter bort sin ride-cymbal mot en pizza under inspelningen av ”Slaughter Of The Soul” är bara en av de många obetalbara historier man får som tittare.

I centrum av ”The Flames Of The End” står bandets spelning på Wacken Open Air 2008. Jag minns den spelningen som en ren uppvisning från början till slut, men möjligen kunde det ha att göra med den avsevärda mängden gott tyskt öl jag hade satt i mig den dagen. Icke! Spelningen var precis så bra jag mindes den som. En massiv publik försattes i det närmaste i extas när inledande tonerna av titellåten från ”Slaughter Of The Soul” drogs igång. 1995 års mästerverk bildade ryggraden i bandets setlist under hela turnén - samtliga låtar från albumet spelades – men "the icing on the cake" var det övriga materialet från bandets andra släpp som naturligtvis lät fruktansvärt bra om man jämför med produktionerna på skivorna. All Life Ends, Raped By The Light Of Christ och Terminal Spirit Disease ges äntligen det förkrossande ljud dessa pärlor till låtar förtjänar. Hela spelningen är riktigt proffsigt filmad med en mängd kameror som gör att man verkligen känner sig nära bandet. Samtliga medlemmar ges rikligt med kameratid vilket känns bra då AT THE GATES verkligen kommer fram som den kollektiva kraft bandet växte ut till under avslutningsturnén. Det som också glädjer mig är att bandet verkligen njuter av att spela tillsammans, tvillingarna Björler - som vanligtvis brukar se ganska sammanbitna ut på scen - har en glöd i ögonen som jag inte sett hos dem på bra länge.

Boxen avslutas med en skiva bestående av liveklipp från bandets hela karriär – av varierande ljudkvalitet. Det finns dock en poäng med att ändå ha med vissa klipp med sämre bild och ljudkvalitet än huvudkonserten, inte minst för att man faktiskt påminns om den verklighet bandet vistades i innan de blev upphöjda. Ta bara klippet från turnén med MORBID ANGEL – minimalt med scenutrymme, bandet står nästan, tycks det, i publiken – ljudet är inte det bästa, men ändå helt magiskt. Eller allsången på Irving Plaza i New York där Tompas röst inte hörs överhuvudtaget!

Sammantaget är ”The Flames Of The End” ett fruktansvärt bra och värdigt bevis för att AT THE GATES gjorde rätt att göra en avslutningsturné – inte minst för bandet självt som nu fick ett rejält avslut, för alla de tusentals som var på konserterna och för de som av någon anledning gick miste om dem. AT THE GATES satte ett mäktigt avtryck med sin avslutande platta ”Slaughter Of The Soul” – de har gjort det igen med ”The Flames Of The End”.

Martin Bensch


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »