Skriven av: Mats Manhammar Läst: 2579 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


Intervju med Tobias Sammet, AVANTASIA

Tobias Sammet, till vardags sĂ„ngare i tyska metalbandet EDGUY, slĂ€ppte i början av april de bĂ„da skivorna ”The Wicked Symphony” och ”Angel of Babylon”. De Ă€r den fjĂ€rde och femte fullĂ€ngdsskivan frĂ„n hans soloprojekt AVANTASIA, ett projekt som har samlat flera av metalscenens frĂ€msta sĂ„ngare.

NĂ€r jag för ett antal Ă„r sedan hörde att Tobias Sammet skulle slĂ€ppa en tredje skiva med AVANTASIA (”The Scarecrow” 2008) blev jag glad men samtidigt lite orolig. Jag var ett riktigt stort fan av de första tvĂ„ AVANTASIA-skivorna och var lite rĂ€dd för att det skulle bli svĂ„rt att övertrĂ€ffa dem. Dessa farhĂ„gor kom dock pĂ„ skam, nĂ€r ”The Scarecrow” visade sig vara betydligt mer mĂ„ngfacetterad Ă€n de tvĂ„ första skivorna, utan att för den skull helt lĂ€mna de karaktĂ€ristiska power metal-tongĂ„ngarna. Vidare kĂ€ndes texterna betydligt intressantare Ă€n det fantasy-tema som prĂ€glat föregĂ„ngarna. NĂ€r jag berĂ€ttar detta för Tobi hĂ„ller han med mig i min analys, men menar samtidigt att det Ă€r svĂ„rt att jĂ€mföra ”The Scarecrow” med de tvĂ„ första skivorna, eftersom dessa representerade en annan tid och en annan Tobias.

– NĂ€r man ska nĂ€rma sig ett nytt projekt, t.ex. ett nytt album, Ă€r det viktigt att inte försöka tĂ€vla alltför mycket med det förflutna. Annars Ă€r det lĂ€tt att man fastnar i en ram, vilket Ă€r det första steget mot upprepning. Om man bara upprepar sig blir det nya endast en kopia, Ă€ven om det skulle rĂ„ka vara en bra kopia. NĂ€r man gör nĂ„got nytt sĂ„ vet man att en del kommer att hata det, man kan bara hoppas att fler personer kommer att gilla det. Förhoppningsvis gillar folk alla delar av AVANTASIA och man mĂ„ste faktiskt inte rangordna dem om man inte vill


Jag pÄminner honom dÄ om att det ligger i mÀnniskans natur att granska och jÀmföra och undrar om han kÀnner nÄgon press frÄn fansen.

– Nej, inte direkt. Givetvis Ă€r det jĂ€ttetrĂ„kigt nĂ€r mĂ€nniskor tycker att det man gör Ă€r skrĂ€p eller tror att jag har sĂ„lt mig och skriver de lĂ„tar jag gör bara för att tjĂ€na pengar, nĂ€r jag i sjĂ€lva verket tror jĂ€ttemycket pĂ„ det jag gör. Det gör ont, men man mĂ„ste strunta i det. En del tycker kanske att det Ă€r ett arrogant förhĂ„llningssĂ€tt, men det Ă€r enda sĂ€ttet att vara rĂ€ttvis och Ă€rlig mot sig sjĂ€lv och mot fansen. PĂ„ radion hör man varje dag musik som Ă€r skrĂ€ddarsydd bara för att sĂ€lja sĂ„ mĂ„nga skivor som möjligt, men dĂ€r Ă€r metalscenen annorlunda och har nĂ€stan en plikt att vara det. Jag Ă€lskar artister som verkligen gör det de helst av allt vill göra och som struntar i vad de tror att folk vill höra. SĂ„ lĂ€nge det Ă€r gjort med hjĂ€rtat sĂ„ spelar det ingen roll vem som gillar det.

Jag ber Tobias att jĂ€mföra texterna pĂ„ de nya skivorna med hans tidigare verk. Han förklarar att de tvĂ„ nya skivorna Ă€r en fortsĂ€ttning pĂ„ historien frĂ„n ”The Scarecrow”. FrĂ„n början var det tĂ€nkt att det sammanlagt bara skulle bli tvĂ„ skivor i Scarecrow-sagan, men eftersom han fortsatte att komponera lĂ„tar blev det sĂ„ mycket material att det rĂ€ckte till tre skivor.

– Tematiskt Ă€r det stor skillnad mellan ”The Metal Opera” (AVANTASIAs tvĂ„ första skivor, min anm.) och Scarecrow-trilogin. De tvĂ„ första AVANTASIA-skivorna var ett oskyldigt försök att blanda kĂ€nslan frĂ„n Sagan om ringen med den frĂ„n Rosens namn och samtidigt försöka ta upp en del filosofiska frĂ„gor. Jag gillade konspirationsteorier pĂ„ den tiden, men sjĂ€lva historien var en sorts galen sagoberĂ€ttelse. En berĂ€ttelse som innehöll alver, dvĂ€rgar, hĂ€xor och pĂ„ven och var vĂ€ldigt bombastisk och överdriven. Jag tyckte att det var hĂ€ftigt dĂ„, men kan inte riktigt relatera till berĂ€ttelsen i dag. Men den har hjĂ€lpt mig, bĂ„de musikaliskt och finansiellt, ha ha! Nu har jag vuxit ifrĂ„n den sortens historier och Ă€gnar mig Ă„t lite mer abstrakta och filosofiska texter. Scarecrow-trilogin tar upp mĂ€nskliga kĂ€nslor som fruktan och frestelse. Historien handlar om en ensam person som kompenserar bristen pĂ„ kĂ€rlek med att skapa musik. Genom musiken blir han bekrĂ€ftad och framgĂ„ngsrik och fĂ„r mer och mer beröm. Han utsĂ€tts dĂ„ för olika frestelser och slits mellan dessa och sitt samvete. KĂ€nslan av ensamhet tror jag att mĂ„nga kan relatera till. Jag kan sjĂ€lv göra det.

Man kan inte lÄta bli att undra över hur mycket pÄ Scarecrow-sagan som Àr hÀmtat frÄn dina egna erfarenheter...

– Det Ă€r jag gĂ„nger tre! Jag Ă€r inte lika intelligent som personen i berĂ€ttelsen och har inte heller uppnĂ„tt lika mycket berömmelse, men förhoppningsvis slipper jag hamna pĂ„ dĂ„rhuset som huvudpersonen gör! Mitt liv Ă€r inte riktigt lika intressant som en del personer tycks tro, sĂ„ att basera texterna enbart pĂ„ mitt liv skulle bli fruktansvĂ€rt trĂ„kigt för lyssnaren. DĂ€rför överdrev jag allting vĂ€ldigt mycket och försökte fĂ„ till en riktig tragedi.

Av lĂ„tlistan att döma verkar en av mina absoluta favoritlĂ„tar med AVANTASIA, Promised Land (som Ă„terfanns pĂ„ ep:n ”Lost in Space Part 2”), fĂ„ en uppföljare?

– Nej, Promised Land 2 Ă€r i princip samma lĂ„t som den som fanns med pĂ„ "Lost in Space", men Michael Kiske Ă€r inte med pĂ„ den hĂ€r versionen utan det Ă€r jag och Jörn Lande. Det hĂ€r Ă€r originalversionen och lĂ„ten utgör en hörnsten i slutet av berĂ€ttelsen. Men jag ville ge de fans som var intresserade av ep-skivorna lite mer valuta för pengarna och vi spelade dĂ€rför in en alternativ version som vi lade pĂ„ "Lost in Space".

Denna gÄng blir det inga ep har jag förstÄtt, men till deluxeversionen av nya skivan ska det följa med koder för att kunna ladda ner extramaterial. Vad rör det sig om?

– Det Ă€r livemusik frĂ„n turnĂ©n. Inget mer extramaterial, Ă€ven om vi har spelat in ett par coverlĂ„tar pĂ„ JOURNEY, t.ex. Don’t Stop Believing. Det Ă€r dock tveksamt om de nĂ„gonsin kommer att slĂ€ppas, eftersom Sascha Paeth (Tobias medproducent och huvudgitarrist pĂ„ Scarecrow-trilogin) hatar JOURNEY, ha ha. Men jag Ă€lskar dem! SĂ„ jag spelade in lĂ„tarna mest för min egen skull. Vi slĂ€pper ju tvĂ„ fullĂ€ngdsalbum nu, med sammanlagt 22 lĂ„tar, sĂ„ det kĂ€nns inte sĂ€rskilt meningsfullt att försöka slĂ€ppa en ep Ă€ven denna gĂ„ng. NĂ€r vi spelade in ”The Scarecrow” hade vi rĂ€tt mycket roligt extramaterial över, men det har vi inte nu.

Hur vÀljer du ut vilka sÄngare du vill ha pÄ dina projekt?

– Jag har vissa favoritsĂ„ngare, men man vill ha en bra mix. Sedan Ă€r det dags att börja frĂ„ga runt. ”Skulle du kunna tĂ€nka dig att sjunga pĂ„ min nya skiva?”. Förhoppningsvis sĂ€ger de ja. Sedan har vi lĂ„tar som t.ex. Death is Just a Feeling. Den liknar inget annat jag har gjort tidigare och det Ă€r inte sĂ„ mĂ„nga sĂ„ngare som skulle passa pĂ„ den. Jag kĂ€nde Jon (Oliva) sedan tidigare, men vi Ă€r inte nĂ€ra vĂ€nner. Jag kĂ€nde att det var han som skulle sjunga den och som tur var sa han ja. Allt sker ganska naturligt.

SÄ du har alltsÄ en tanke pÄ vem som ska sjunga en lÄt redan nÀr du komponerar den?

– Absolut! Jag kan imitera Michael Kiske rĂ€tt hyfsat, men det finns bara en Kiske. Ta lĂ„ten Wastelands t.ex., om Kiske inte skulle sjungit den sĂ„ hade den inte varit med pĂ„ albumet. Ibland vet man bara. Jörn Lande t.ex. – den bĂ€sta blandningen av David Coverdale och Ronnie James Dio nĂ„gonsin! Om de tvĂ„ hade fĂ„tt ett barn ihop sĂ„ hade det varit Jörn Lande, ha ha!

Det har jag faktiskt aldrig tÀnkt pÄ, men det lÄter ÀndÄ vettigt pÄ nÄgot sÀtt. Rent fysiskt kan det kanske bli problematiskt dock


– Det kan du ha rĂ€tt i, men om det vore fysiskt möjligt för dem att fĂ„ barn tillsammans Ă€r jag helt övertygad om att det barnet skulle bli Jörn Lande.

Hittills har du sjungit pÄ samtliga AVANTASIA-lÄtar. FortsÀtter denna tradition Àven pÄ de tvÄ nya skivorna?

– Nej, faktiskt inte! PĂ„ lĂ„ten Symphony of Life, som Sascha Paeth har skrivit, finns jag inte med. Cloudy Yang sjunger ensam pĂ„ den.

Finns det nÄgon sÄngare som du hittills inte har arbetat med som du skulle vilja ha med pÄ en skiva?

– Jo, jag frĂ„gar alltid Bruce Dickinson, men han sĂ€ger alltid nej


SÄ du har frÄgat honom?

– Inte den hĂ€r gĂ„ngen, men för lĂ€nge sedan. Men han var för upptagen med att flyga flygplan.

Det Àr hans förlust...

– Jo, men han klarar sig nog rĂ€tt hyfsat Ă€ndĂ„, ha ha! Men om du trĂ€ffar honom fĂ„r du gĂ€rna försöka övertala honom att vara med.

Om jag nÄgonsin trÀffar honom sÄ lovar jag att göra det. Jag bevistade ett par av AVANTASIAs konserter sommaren 2008 och har nu hört rykten om att det hela har fÄngats pÄ film...

– En dvd frĂ„n turnĂ©n kommer sĂ„ smĂ„ningom! Det finns veckor med material att vĂ€lja bland. Vi hade ett kamerateam med oss hela vĂ€gen. De filmade pĂ„ planet, i logen – överallt. Inför turnĂ©n gick jag till skivbolaget och begĂ€rde en viss budget för att kunna genomföra det hela. Under en relativt kort tid genomförde vi konserter pĂ„ tre olika kontinenter. Vi var nĂ€rmare trettio personer och mĂ„nga sĂ„ngare som reste runt tillsammans med vĂ„rt scenbygge. Vi korsade en massa tidszoner och reste ibland sĂ„ att vi kom fram innan vi hade lyft. Jag kĂ€nde att det hela var nĂ„got unikt och ville föreviga det, men ett Ă„r senare kom IRON MAIDEN med sin film
 DĂ„ var jag lite sur, men den filmen var bra. SĂ„ nu vĂ€ntar vi bara pĂ„ att folk ska hinna glömma den, ha ha! Nej, men en dvd kommer att slĂ€ppas.

Finns det nÄgra planer pÄ att turnera med de tvÄ nya skivorna?

– Nej, Ă€ven om mitt bokningsbolag hela tiden försöker övertala mig till det. Men helt Ă€rligt tror jag inte att det kommer att hĂ€nda. Det handlar ocksĂ„ om att man inte kan jobba hela tiden. Även om det Ă€r oerhört kul sĂ„ Ă€r det Ă€ndĂ„ en del stress inblandat. Du mĂ„ste repa och du mĂ„ste verkligen se till att ge allt för publiken. Jag kan inte upptrĂ€da bara för pengar, jag vill att folk som kommer till en konsert ska bli riktigt imponerade och verkligen vilja komma tillbaka. Det Ă€r samma sak med EDGUY. Vi ger alltid vĂ„rt allra bĂ€sta. Vi har hĂ„llit pĂ„ i nĂ€stan 20 Ă„r och under denna tid kan jag bara rĂ€kna upp runt tio spelningar dĂ„ vi har varit riktigt dĂ„liga. DessvĂ€rre intrĂ€ffade nĂ„gra av dem under EDGUYs senaste Sverige-turnĂ©. Det var helt mitt fel. Jag hade en svĂ„r influensa och var fysiskt helt borta. Det satte sig dessutom i huvudet pĂ„ mig. Jag skĂ€mdes över att stĂ„ pĂ„ scenen och vara sĂ„ dĂ„lig och efter Stockholmsspelningen bröt jag ihop fullstĂ€ndigt och funderade pĂ„ att sluta helt med musiken. I samband med det tappade jag rösten helt. Som tur var kom den tillbaka efter en vecka.

Vi hade dessutom en stackars reporter frĂ„n Sweden Rock Magazine med oss pĂ„ turnĂ©n. Han försökte hela tiden fĂ„ en intervju med mig, men jag kunde ju knappt prata sÄ  Han mĂ„ste verkligen ha undrat vad jag höll pĂ„ med. Jag vill verkligen be de svenska fansen om ursĂ€kt för den senaste turnĂ©n. Det Ă€r en jĂ€ttesvĂ„r avvĂ€gning om man ska stĂ€lla in eller inte nĂ€r hela bandet sĂ€ger att det Ă€r helt upp till mig. Å ena sidan vill man inte upptrĂ€da om man inte kan ge sina fans 100 procent valuta för de pengar de har betalat. Å andra sidan vill man inte stĂ€lla in nĂ€r folk kanske har Ă„kt jĂ€ttelĂ„ngt för att se konserten. Men under spelningen i Stockholm var min röst verkligen riktigt dĂ„lig. Som tur var sjöng Kenny Leckremo frĂ„n HEAT (som var förband pĂ„ turnĂ©n) en lĂ„t Ă„t mig. Han borde dock ha tagit hela spelningen, eftersom han ju Ă€ndĂ„ Ă€r en bĂ€ttre sĂ„ngare Ă€n jag.

Det vet jag inte om jag kan hÄlla med om


– Han Ă€r en fantastisk sĂ„ngare och HEAT Ă€r ett riktigt bra band. Jag har hört tre eller fyra lĂ„tar frĂ„n deras nya skiva och det lĂ€t verkligen lovande. De Ă€r bara lite över tjugo men det Ă€r ett grymt drag nĂ€r de spelar.

Vi övergÄr till att prata lite om Tobias tidigaste musikaliska influenser och han nÀmner dÄ AC/DC och KISS. Det var emellertid nÀr han hörde Michael Kiske som han insÄg att han sjÀlv ville börja sjunga. Han lyssnade Àven pÄ WASP, DEEP PURPLE och DIO. Som tioÄring sÄg han SCORPIONS pÄ tv 1987 och blev djupt imponerad. Han tyckte att de lÀt som ett amerikanskt band och blev glatt överraskad nÀr han insÄg att de var tyska. Tobi passar Àven pÄ att hylla dagens svenska musikscen, som han tycker Àr betydligt mer innehÄllsrik Àn t.ex. den tyska.

NÀr jag ber Tobi om nÄgra avslutande ord om det nya albumet sÄ kommer skojaren i honom Äterigen fram. Han sÀger att han sjÀlvklart hoppas att folk ska gilla de nya skivorna, men om nÄgon inte skulle göra det sÄ hoppas han att de i sÄ fall inte bara ska ogilla dem lite utan verkligen hata dem innerligt!

Mats Manhammar

LÀs ocksÄ:
Mats rapport frÄn förhandslyssningen av de nya AVANTASIA-albumen.

Lämna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses stötande, innehćller personangrepp, reklam eller pć annat sätt inte följer vćra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »