Skriven av: Robert Gustafsson Lst: 2548 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


OPETH – ”Lamentations”

OPETH – 'Lamentations'Svenska OPETH tillhör den yppersta världseliten inom dödsmetall, och lägger man till ordet ”progressiv” så är frågan om det finns något annat band som kommer i närheten. Bandet firar dessutom 20 år med en specialspelning på Cirkus i Stockholm i slutet av mars, så att deras DVD ”Lamentations” ska vara Månadens DVD-Tips känns inte mer än rätt.

”Lamentations” är inspelad på Shepberd’s Bush Empire 2003 i England, och består av en konsertdel och en mindre dokumentär. Både spelningen och dokumentären har sin tyngdpunkt i de båda albumen ”Damnation” och Deliverance”, och när det gäller livespelningen tillåts detta bli så pass tydligt att bandet faktiskt delar spelningen i två set; ett lugnare med fokus på ”Damnation” samt ett som är betydligt hårdare. Egentligen är det smått genialiskt, OPETH har alltid varit ett band som vill verka i både dessa typer av musik, och att låta stämningen från de lugnare styckena härska i ett eget set ger dem precis den nerv som i alla fall jag vill ha. Här ges vi också sättningen med Mikael Åkerfeldt på sång/gitarr, Peter Lindgren gitarr, Martin Mendez på bas samt Martin Lopez bakom trummorna. Per Wiberg – som sedan detta släpptes är ordinarie medlem i bandet – finns med som gästartist, spelandes keyboard, och totalt märks det att killarna har spelat ihop rätt länge denna kväll.

Själva DVD:n är inte speciellt lång, spelningen klockar in på runt 2 timmar och dokumentären landar på 65 minuter. Du kan välja att spela konserten i Stereo, Dolby 5.1 eller DTS, men eftersom OPETH som liveband inte har speciellt mycket bomber eller andra effekter så ger surroundljudet inte så fantastiskt mycket mer än en aning ökad närvarokänsla samt mer rymd och djup i ljudet. Nu spelar det inte så stor roll, för ljudet är genomgående bra, och det är egentligen låtarna som bär hela tyngden – något de tål mer än väl.

Bandet inleder med ”Damnation”-setet, och initialt så märks det att bandet är lite nervösa (något de också pratar lite om i mellansnacket). De inledande materialet innehåller dock urstarka Windowpane, In My Time Of Need samt Death Wispered A Lullabye, så nervositeten påverkar inte direkt spelningen; det materialet bär sig självt. Den släpper inte på riktigt förrän de har arbetat sig fram till crescendot av låt 4, Closure, och därefter levereras en fullständigt magisk version av Hope Leaves, där Åkerfeldt sjunger bättre än… ja, någonsin? Sedan städas resterande del av det lugna setet av på ett snyggt sätt, och när bandet går på set 2 så öppnar man dammluckorna till den uppdämda energin – inledande Master’s Apprentices låter helt enkelt ofattbart bra!

Hela andra setet märks sedan fördelen av att ha en tvådelad spelning. Bandet är supertaggat, och setlistan är så bra att det blir nästan larvigt:

  • Master’s Apprentices
  • The Drapery Falls
  • Deliverance
  • The Leper Affinity
  • A Fair Judgement
5 spår, ingen utfyllnad, och fullt ställ på OPETH’s eget manér hela vägen in i mål – jag skulle personligen ha gett en hel del för att få närvara.

Frontmannen Åkerfeldt är vanligen full av humor, och mellansnacket på en konsert med OPETH brukar vara guld värt. På denna DVD är detta något nedtonat, och istället lyser en genuin glädje över publikens respons och kärlek fram, och på det hela taget framstår hela bandet som ärliga, glada och ödmjuka. Musiken framförs oklanderligt, och rytmsektionen med Lopez & Mendez borde vara en dröm att spela med. Samspelet mellan Peter Lindgren och Mikael Åkerfeldt när det gäller gitarrerna är också bra, och genom hela spelningen tycker undertecknad att det märks hur länge dessa två har hängt ihop och skapat scenpersonligheter som kompletterar varandra.

I vanliga fall brukar jag inte spendera speciellt mycket tid med de dokumentärer som medföljer en live-DVD, men här har vi ett undantag. Drygt en timme lång så bjuder ”The Making Of Damnation & Deliverance” på en mix av intervjuer och studioreportage, och det är mycket intressant som framkommer. Alla bandmedlemmar samt producenten Steven Wilson får komma till tals, och som fan ges man möjlighet att dels följa den kreativa processen såväl som att ta del av medlemmarnas relationer både till varandra och till bandet och musiken som sådan. Det hela är helt enkelt intressant hela dokumentären igenom, och ger en extra dimension till de aktuella skivorna!

OPETHs ”Lamentations” är ett alldeles utmärkt sätt att hylla bandet i samband med deras jubileum, att ladda för spelningen eller att minnas den. Här finns gott om hetta och musik, på bandets alldeles speciella vis. Det är bara att njuta!

Robert Gustafsson
2010-03-18

Läs även:
Recensionen av senaste albumet, ”Watershed” >>


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »