Skriven av: Mats Manhammar Lst: 3191 ggr. Kommenterad: 2 ggr.


Förhandslyssning – AVANTASIA

Tillsammans med musikjournalister från bland andra Sweden Rock Magazine och danska Metalized kröp WeRocks utsände ner i Vampire Lounge på Söder för en exklusiv förhandslyssning på de två nya hårdrocksoperor som EDGUY-vokalisten Tobias Sammet släpper den 3 april med sitt projekt AVANTASIA. Förhandslyssningen inkluderade inte alla de nya låtarna, men WeRock kan nu presentera de första intrycken av majoriteten av de låtar som ryms på de nya albumen.

Avantasia, The Wicked Symphony

THE WICKED SYMPHONY:

The Wicked Symphony – Titellåten inleds med ett symfoniskt intro som varar i ungefär en minut. Därefter brakar ett riktigt hårt gitarriff igång. Nu kör vi! Tobi inleder passande nog sången på skivan för att snart följas av Jörn Lande och Russell Allen (SYMPHONY X). Refrängen som senare dyker upp är riktigt episk och mäktig. Låten är lång, den närmar sig tiominutersstrecket. Även om den i och för sig inte kändes som tio minuter, så var den kanske ändå lite seg. Slutet kändes lite onödigt utdraget, men The Wicked Symphony är en fullt godkänd förstalåt.

Wastelands – Efter en klassisk AVANTASIA-öppning (tänk Reach out for the Light från första plattan) ljuder plötsligt Michael Kiskes ljuva stämma! Låten går ner i ett långsammare tempo bara för att sedan sätta av i galopp igen. Med Tobi, Kiske och härliga gitarrdueller är det här helt klart en framtida favorit!

Scales of Justice – En hård metallåt med starka vokala insatser. Jag vågar dock inte riktigt gissa vem det är som gör Tobi sällskap på detta spår. Ett lite långsammare parti följs av ett par vändor till med den starka refrängen. Dubbeltramp igen. Skivan har startat riktigt lovande!

Dying for an Angel – Den korta inledningen påminner en hel del om introt till låten Superheroes från ”Rocket Ride”. Därefter stämmer Tobi upp i vad som snart utvecklas till en duett mellan honom och SCORPIONS Klaus Meine. Refrängen som dyker upp tidigt är riktigt bra och medryckande. Efter ett gött gitarrsolo lugnar låten ner sig en kort stund bara för att mynna ut i refrängen igen. Slutet känns lite abrupt, men detta var en riktigt bra mellantempolåt!

Blizzard on a Broken Mirror – Ett litet pianointro inleder denna låt som sedan öppnas upp av gitarr och trummor för att övergå till ett snabbt mellantempo. Efter ett lugnare stråkparti sjunger Tobi över gitarrharmonier och hi-hats. Refrängen sätter sig efter ett tag, men Blizzard on a Broken Mirror känns ändå som den hittills svagaste låten.

Runaway Train – Piano och stråkar bygger genom ett crescendo upp låten tills en sångare som jag inte riktigt lyckas placera tar vid. Efter fina gitarrleads följer en riktigt bra vers och Michael Kiske är med igen! Det hela känns mäktigt och när Tobi sedan tar över sången så hörs det verkligen att skivan "The Wicked Symphony" är del två av den trilogi som inleddes med "The Scarecrow". Efter lite piano och finstämd sång brakar låtens grandiosa final (trodde jag) igång och det är verkligen det här som AVANTASIA handlar om. Vi bjuds sedan på solon och ett varv till med piano innan det är dags för det som faktiskt är finalen. Låten klockar in på 8.42 och kändes kanske något utdragen i slutet. Den är emellertid riktigt bra.

Crestfallen – Ett synthintro avbryts av hårda trummor. Bra sång av Tobi och den alltid lika efterlängtade Jörn Lande. I låtens mittparti återkommer synthmelodin för att följas av goa, snabba solon. Synthen får sedan avsluta låten.

Forever Is a Long Time -

Black Wings -

States of Matter – Ganska kort och snabb rökare med en närmast episk refräng av klassiskt AVANTASIA-snitt.

The Edge -

Avantasia, Angel of Babylon

ANGEL OF BABYLON:

Stargazers – Första spåret på den tredje och avslutande delen av Scarecrow-trilogin är över nio minuter långt och inleds med ett lugnt, atmosfäriskt intro. Tobi, Jörn Lande och en tredje person sjunger sedan i ett par minuter innan tempot höjs till galopp. Det här känns verkligen som AVANTASIA! Michael Kiske gör entré igen och refrängen är bra, men inte fantastisk. Efter ett längre parti med snabba, och sedan ännu snabbare, solon följer refrängen igen. Tobi får tillfälle till lite coola basinstick innan det är dags för nya solon. En lite lugnare passage följer, men det är fortfarande hårt och mäktigt. Låten avslutas med ett lite spaceigt synthoutro.

Angel of Babylon – Riktigt stark inledning med ett tungt gitarriff. Låten lugnar sedan ner sig lite och Tobi kommer in samtidigt som hans arbete med basen återigen imponerar. Jörn dyker upp lagom till en refräng som kanske inte är helt klockren, men som tack vare ett lite melankoliskt stråk ändå fungerar. Efter ännu ett lugnt parti bygger en hård brygga upp nästa refräng som följs av ett solo. När musiken har tystnat känns låten längre än sina dryga fem minuter.

Your Love Is Evil -

Death Is Just a Feeling – Den oefterliknelige Jon Oliva (SAVATAGE, JON OLIVA’S PAIN) gör entré direkt i en oväntad och lite spexig inledning tillsammans med stråkar och en triangel! Låten är denna omgångs The Toymaster, men med lite mindre skräck och lite mer känsla. Bitvis är det riktigt hårt, men Oliva levererar hela tiden med en fantastisk närvaro. Stycket är definitivt en av dubbelalbumets absoluta höjdpunkter.

Rat Race – Efter en inräkning (”1, 2, 3, 4!”) drar Tobi igång en hård och bra låt. Refrängen är snabb och stycket känns som om det skulle kunna ha varit hämtat från ”The Scarecrow”.

Down in the Dark -

Blowing out the Flame -

Symphony of Life -

Alone I Remember -

Promised Land 2 – Lite bekanta tongångar! Promised Land fanns med på EP:n ”Lost in Space Part 2” som släpptes före ”The Scarecrow”. Med Tobi, Jörn Lande och Kiske i en underbar mix var den en av den omgångens allra bästa låtar och borde definitivt ha fått plats på ”The Scarecrow”. Enligt Tobi är låten så viktig för berättelsen att den här får göra comeback i vad som tydligen är originalversionen. I denna version är låten en ren duett mellan Tobi och Jörn Lande. Den är fortfarande helt fantastisk!

Journey to Arcadia – Ett akustiskt gitarrintro får inleda plattans sista låt. Ett flertal sångare medverkar och förutom Tobi tycker jag mig höra Jörn Lande och Bob Catley. Med hårda partier, goa solon och en lite mjukare refräng blir detta en värdig avslutning på två riktigt bra skivor!

"The Wicked Symphony" och "Angel of Babylon" är både musikaliskt och textmässigt en fortsättning på "The Scarecrow". Båda skivorna håller också samma höga kvalitet som denna. Även de som tyckte bäst om Tobias två första hårdrocksoperor har emellertid en hel del godis att upptäcka här. Det känns också som att skivorna har stor potential att växa. Sammantaget är jag mer än nöjd och väntar otåligt på att skivorna ska släppas! Medan ni väntar kan ni dock roa er med att läsa min intervju med Tobias Sammet som inom kort kommer att dyka upp på WeRock. Tobi pratar bl.a. om de nya skivorna, sina egna musikaliska influenser och hur man hanterar fansens förväntningar.

Mats Manhammar
2010-03-07


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)
Namn: masa91.blogg.se | Datum: 2010-03-13 16:49:51

:-O :-D
Låter riktigt lovande! Kan inte de där plattorna släppas snart?!
By the way. Tim Ripper Owens (ex-Judas Priest, ex-Iced Earth, Yngwie) sjuger på "Scales of Justice" :-)

Cheers!
Namn: Manhammer | Datum: 2010-03-14 10:57:14

Ripper, aha! Jag tyckte väl att rösten kändes bekant...

Till startsida »