Skriven av: Robert Gustafsson Lst: 2583 ggr. Kommenterad: 0 ggr.


IN FLAMES – ”Used & Abused… In Live We Trust” (2005)

IN FLAMES – Used & Abused… In Live We Trust IN FLAMES är ett av Sveriges bästa liveband, med lång erfarenhet och diger spellista att plocka ifrån. När Göteborgarna valde att dokumentera detta på DVD för första gången, så valde de verkligen att göra det ordentligt; boxen ”Used & Abused… In Live We Trust” är en riktigt fet och snygg produkt som bjuder på massor av godis och gör den helt självklar som ett av Månadens DVD-tips här på Werock!

Boxen är formad som en bok, och innehåller 2 DVD-skivor samt 2 CD-skivor. Den första DVD-skivan rymmer bandet live från 3 olika spelningar, medan den andra innehåller Bakom Scenen-material, videos och exempel på en soundcheck. CD-plattorna är helt enkelt ljudspåren från de två stora livekonserterna, på Hammersmith i London respektive Sticky Fingers i Göteborg, men att bandet har skickat med dessa skivor gör det möjligt att också avnjuta dessa spelningar i bilen eller via iPod. Dessutom är den insprängda boken matad med bilder och text till samtliga låtar, och hjälper verkligen till att ge känslan av att denna box är fullmatad. Att både texterna och ljudspåren på CD är inkluderade, är detaljer som verkligen förhöjer det totala värdet av produkten, och personligen anser jag att det är lite av en gåta att inte fler band följer detta exempel.

De tre liveupptagningarna på första DVD:n är tagna från Hammersmith, Sticky Fingers och nedslag i bandets övriga turné, bland annat på Arenan i Stockholm. Materialet är hämtat från Soundtrack Tour, så en stor del av materialet har tyngdpunkt i skivan ”Soundtrack To Your Escape” från 2004. Huvudnumret bland livespelningarna är den som sker på Hammersmith i London, med påkostad produktion från flera kameror och en skön mix av ljudet – kombinationen av bandets prestation och publikens engagemang gör att det är svårt att inte ryckas med. Spelar du dessutom detta på hög volym så garanteras nästan att du till slut försöker medverka i den circle pit som uppstår under låten In Search For I. Låtmaterialet är i stort sett bara säkra kort, men det som verkligen gör den här spelningen minnesvärd är detaljerna. Tittar man noggrant ser man massor med små guldkorn, t ex:
• In Flames dedicerar en kommande låt till Dimebag Darrel samt offren för Tsunamikatastrofen i Thailand – och dundrar sedan av Fuckin’ Hostile ihopvävd med Behind Space.
• När introt till Cloud Connected spelas ska bokstäverna IN FLAMES lysa mot en svart backdrop – men kortslutning gör att FLAMES försvinner och lämnar ett ganska naket IN kvar, hängande i luften innan bomber och pyroteknik kreverar och teknikerna kan släcka skylten helt.
• Alla förstärkare har målats om till att heta IN FLAMES istället för Marshall, men fonten på texten gör att du måste titta mer än en gång för att se det.
Kort sagt – bandet är proffs, och bjuder på en solid show med roliga detaljer som krydda. Denna del ser du med fördel i 5.1-ljud, då den mixningen verkligen ger dig närvarokänsla!

De övriga liveupptagningarna kommer från mindre scener, Sticky Fingers, Lisebergshallen och Arenan i Stockholm. Materialet som framförs innehåller framförallt fler spår, och det ger bandet chansen att lufta fler gamla godingar. Produktionen är tyvärr inte lika påkostad som vid Hammersmithspelningen, så här funkar det lika bra om du kör stereoljud som surround. Totalt sett bjuds du dock på riktigt bra spelningar, och det är verkligen en speciell känsla att höra mellansnack på svenska istället för engelska. Jag var själv på plats i Arenan, Stockholm, när bandet körde den här turnén, och att se det hela på TV-skärmen ger i alla fall mig enormt sköna minnen från en riktig höjdarspelning.

DVD nummer två är helt inriktad på extramaterial. Först kommer en ca 50 minuter lång ”bakom scenen” vid namn Jester TV, och därefter en packe musikvideos och lite uppvärmning för bandet i form av soundcheck. I huvudsak är det sångaren Anders Fridén som står i centrum, men alla medlemmar skymtar förbi, och det som sticker ut är produktionen. Hela klabbet är riktigt snyggt producerat, och för att vara extramaterial är det riktigt bra. Fick undertecknad önska fritt så hade det varit trevligt om materialet haft lite vidare perspektiv – nu är det ”Soundtrack To Your Escape” som är i fokus både vad gäller intervjuer och videomaterialet. För egen del är det ändå själva liveupptagningarna som är anledning till att tipsa om den här fullmatade boxen, så att klaga lite på vinklingen av extramaterial känns… futtigt.

Vill du kunna avnjuta IN FLAMES i ditt vardagsrum när som helst och ryckas med i bandets entusiasm på scen så finns inget bättre sätt än den här DVD-boxen. ”Used And Abused… In Live We Trust” ger dig massor med valuta för pengarna, och den tål att tittas igenom flera varv.

Spring och köp, genast!

Robert Gustafsson
2010-01-17


Lmna en kommentar till artikeln:
(Kommentarer som anses sttande, innehller personangrepp, reklam eller p annat stt inte fljer vra riktlinjer kommer att plockas bort.)

Till startsida »